Image1\

Stół do jadalni

Mimo licznych możliwości spożywania posiłku na kanapie przed telewizorem, na taborecie przy wysokim blacie, a nawet w łóżku, stół wciąż pozostaje sercem każdego domu. Jeśli dysponujemy oddzielna jadalnią, możemy sobie pozwolić na duży stół, przy którym cała rodzina będzie mogła gromadzić się na świąteczne obiady. Jadalnia to miejsce wieczornych spotkać z przyjaciółmi, ale też spokojnych śniadań we dwoje.

Aby zapewnić wygodę, blat stołu powinien być odpowiedniej wielkości w zależności od liczby domowników. Na każdą osobę powinno przypadać minimum 60 cm długości blatu. Dobrą swobodę ruchu zapewni przestrzeń o długości 80-100 cm. Szerokość blatu jest równie ważna – na wąskim trudniej będzie układać półmiski między talerzami. Wygodny blat powinien mieć ponad 90 cm szerokości.


Wielkość stołu powinna być dostosowana do przestrzeni, jaką dysponujemy. W oddzielnej jadalni nie powinno to stanowić problemu, również stawienie dookoła rzędu krzeseł. Jeśli nie dysponujemy w pobliżu bufetem, praktycznym uzupełnieniem stołu jadalnego może być wyposażony w półki stolik-pomocnik na kółkach, służący do odstawiania naczyń i napojów

Jaki blat będzie najlepszy?

Ważne, aby blat stołu jadalnego był solidny i trwały. Gorące półmiski stawiane na stół mogą łatwo zniszczyć słabej jakości blat, a odkładane gwałtownie sztućce – porysować go. Jaki blat wybrać, aby stół był elegancki, a jednocześnie służył przez długie lata w nienaruszonym stanie? Mamy klika możliwości:

Blat kamienny – najtwardszy z możliwych. Blat kamienny jest odporny właściwie na wszystkie czynniki zewnętrzne: można na nim stawiać gorące talerze, uderzać naczyniami, dzieci mogą bez obaw rysować i wyklejać na kamiennym blacie stołu w jadalni. Kamień jest jednak bardzo ciężki. Nogi takiego stołu powinny być na tyle masywne, aby utrzymać kilkadziesiąt kilogramów, przez co stół jest sprawia wrażenie topornego. Nie pasuje do każdego wnętrza (a już na pewno nie do małej kuchni). Blat kamienny jest również bardzo drogi.

Blat laminowany – bardzo praktyczny. Blat łatwo się czyści, nawet plamy z sosu czy czerwonego wina i tłuste opary. Odporny na uszkodzenia mechaniczne, możemy więc stosować na nim dowolne środki czystości. Stół z laminowanym blatem zniesie wiele, nawet temperaturę 120°C.

Blat z płytek ceramicznych – jest dość twardy i odporny na wysokie temperatury. Jest jednak wrażliwy na uderzenia, lepiej stosować go na stolikach mniej eksploatowanych – stolikach do kawy.

Blat szklany – szkło hartowane jest dość drogie, a na blacie każda plama staje się natychmiast widoczna. Łatwo się go jednak czyści. Od domowników zależy, czy komfortowo będzie im spożywać posiłki na przezroczystym blacie.

Blat drewniany – najbardziej uniwersalny i popularny. Drewno jest wyjątkowo solidnym surowcem, a jego struktura i kolor niewątpliwie wpływają na estetykę mebla. Jeśli będziemy go regularnie konserwować (olejować lub woskować) stół będzie doskonale służył przez wiele lat.

Do drewnianych nóg stołu często stosuje się blaty wykonane z płyty (pilśniowej lub MDF) wykończone okleiną drewnianą albo drewnopodobną. Płyta jest nieco tańsza od litego drewna, ale posiada doskonałe właściwości. Blaty płytowe są odporne na uszkodzenia mechaniczne, temperaturę, ścieranie oraz tłuste plamy z potraw. Ich kolor nie blaknie pod wpływem promieni słonecznych ani z biegiem czasu. Blat płytowy nie wymaga regularnej konserwacji – wystarczy tutaj zwykłe czyszczenie. Okleina zazwyczaj nie różni się wizualnie od drewna, stół z blatem płytowym często wygląda, jakby był cały wykonany z drewna.